Årets Finnmarks-sommer må sies å være spesiell. Etter en snøfattig vinter, tok det ikke lang tid før vårflommen i bekker og elver var over. Mai og juni var kanskje ikke så spesielle, men så kom juli og tørken begynte å sette sine spor. Allerede i starten av august begynte løvet å bli gult og falle til bakken. Mens sola skinte fra skyfri himmel, og temperaturen lå over 25 grader.
Man skulle ikke tro at noen her nord var bekymret for at sommeren kunne bli for varm. Nå er det faktisk slik, og det har sammenheng med at varmen i år ble kombinert med en langvarig tørke. Bekker har stilnet helt. I skogen kan man se tørre bekkeleier, hvite ormer av tørrlagte steiner som slynger seg frem der det vanligvis sildrer og renner vann hele tiden. Lyden av mygg har stilnet. Manglende fuktighet har antakelig tørket vekk store deler av myggbestanden. Heller ikke er det flust med knott eller klegg, som vanligvis kan være en plage på gode sommerdager.
Mest synlig for øyet er åssidene som har skiftet farge. Der jordsmonnet er skrint er bjørkeløvet blitt gult, og rognetrærne blitt røde. Også ospetrær har begynt å skifte farge. Vannet fordamper gjennom grønne blader, så skal trærne overleve må de kvitte seg med dem. Derfor kommer høstfargene minst seks uker før «normalen». De få vindpustene vi har fått bærer ikke bare med seg røyk fra russiske skog- og torvbranner mange mil unna, i vinden blafrer også løvblad som faller til bakken. En sjelden hendelse i første halvdel av august. Like sjelden som årets badetemperatur i vann og innsjø.
Spennende blir det å se hva de neste månedene vil bringe. Kommer det regn nok til å fylle tørre tjern og pytter, få opp grunnvannstanden og skape liv i bekker og elver? De siste år har vært variable i så måte, men stort sett har det vært tørt utover høsten. I elgjakta har man kunnet forsere myrer som vanligvis ikke går an å krysse grunnet mye vann. Fra Bioforsk/Svanhovd melder forskerne at deres målinger av grunnvannstanden viser en kraftig reduksjon. For folk som har egen brønn til vannforsyning har det medført konsekvenser. Med den tørken som nå er, kan konsekvensene bli at alle de andre også vil merke det, på lommeboka, i form av økede strømpriser til vinteren. I tillegg har reineiere allerede gitt uttrykk for at kommende vinter kan bli tøff for dyra. Manglende fuktighet gir prognoser om lite mat til reinen da lavbeitet tørker vekk.